Pierogi grzybowo - chlebowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

pierogi

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    nadzienie
    2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    majeranek
    szczypta estragonu
    3 kromki chleba (bez skórki)
    1 jajko

Pierogi grzybowo - chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto.

    Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu.
    Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać.

    Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem .
    Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy