Pierogi pieczone z ciasta ziemniczanego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

dla miłośników ziemniaków i pasztecików, dobry sposób na wykorzystanie resztek z obiadu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    15 dag masła
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    sól do smaku
    rozmącone jajko do posmarowania
    farsz:
    1/2 kg gotowanego mięsa (np z rosołu lub pieczeń)
    jajko
    sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
    ząbek czosnku, 1/2 cebuli
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Paszteciki

Pierogi pieczone z ciasta ziemniczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zemleć mięso razem z czosnkiem i cebulą, doprawić, dać jajko i bułkę, dobrze wymieszać na gładką masę
    Ziemniaki zemleć, zagnieść ciasto z reszta składników. Rozwałkować, wycinać kółka i nakładać farsz formując pierogi. posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku na złoty kolor (ok 1/2 godziny w 150 st.C z termoobiegiem).
    Można uformować je inaczej, rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon i kroić plastry. Następnie upiec.

Porady

W zależności od rodzaju ziemniaków (zawartości skrobi) mogą one potrzebować mniej lub więcej mąki, należy zrobić takie ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować