Pierogi pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Maja wspaniałe nadzienie-zdrowa, wyskowartościowa natka pietruszki oraz pożywna kasza i mięso drobiowe.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    3,5 szklanki mąki pszennej
    Jajka
    1-2 łyżki oleju
    Ciepła przegotowana woda
    Składniki farszu:
    Szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
    Talerzyk drobiowego mięsa z rosołu (dowolne kawałki z udka lub skrzydełek) albo 2 ugotowane podwójne piersi z kurczaka
    Duży Pęczek pietruszki lub 2 mniejsze
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Masło klarowane do smażenia

Pierogi pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj farsz. Mięso zmiel, przełóż do miski razem z kaszą. Cebulę obierz, pokrój i usmaż na maśle. Dodaj do reszty farszu. Natkę umyj i bardzo drobno pokrój, dodaj do nadzienia. Wszystkie składniki przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj olej, jajko oraz tyle wody aby powstało dość gęste, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je cienko i wytnij szklanką kółka. Na każde nakładaj warstwę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy