Pierogi po bieszczadzku

4.5 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis mam ze starego zeszyciku mojej babci.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    ● jajko
    ● 1,5 łyżeczki sody
    ● łyżeczka soli
    ● kefir
    Farsz: 1 kg ziemniaków
    ● kostka sera tłustego
    ● 3 cebule
    ● pieprz
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi po bieszczadzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: cebulę szklimy,
    ziemniaki gotujemy, ugniatamy.
    Gdy ostygną, mieszamy
    z serem i cebulą. Przyprawiamy
    pieprzem i solą.
  • 2. Ciasto: do mąki dodajemy
    jajko, sodę i szczyptę soli.
    Zagniatamy z kefirem, by ciasto
    było miękkie. Rozwałkowujemy
    na gr. 1/2 cm. Wycinamy
    krążki, nakładamy na
    nie farsz i zlepiamy. Pierogi
    wykładamy na wysmarowaną
    tłuszczem blachę. Pieczemy
    w 180 °C , aż się zrumienią,
    raz przewracając. Najlepiej
    smakują maczane w śmietanie
    wymieszanej z białym serem
    i szczyptą soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować