Lubelszczyzna. Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem, z wakacjami u pradziadków, z wiejskim jedzeniem, twarogiem domowym. Wersja pełnoziarnista - zgodna z dietą Montignaca.
Pierogi prawie prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki i wody i szczypty soli wyrobiłam ciasto. Wodę dodawałam na oko, póki nie zadowoliła mnie konsystencja ciasta. Ma być sprężyste i gładkie. Odstawiłam ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło.
2.Kaszę gryczaną ugotowałam i przestudzoną dodałam do sera. Wrzuciłam do tego garść mięty mrożonej, posoliłam i popieprzyłam do smaku i dokładnie wymieszałam.
3.Ciasto rozwałkowałam cieniutko, wycięłam szklanką kółka, nadziałam je mieszaniną serowo-kaszowo-miętową i ulepiłam pierogi. Wrzuciłam na wrzącą wodę i od razu zamieszałam delikatnie, by nie posklejały się ze sobą. Gotowałam około 3 minut od wypłynięcia.
Komentarze