Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle aż będzie miękka i zrumieniona.
Ziemniaki obieramy,myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy,następnie dokładnie rozgniatamy.
Do ziemniaków dajemy pokruszony ser,cebule z masłem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i studzimy.
2.Z podanych składników stopniowo dolewając wody zagniatamy mięciutkie ciasto.
3.Ciasto wałkujemy,za pomocą szklanki wykrawamy kółka,nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
4.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.
5.Cebulę obieramy,kroimy i smażymy na maśle.Pierogi podajemy polane usmażoną cebulką z masłem.
Komentarze