Pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jeden z tych smaków z dzieciństwa, do którego wraca się i wraca, i ciągle smakuje tak samo.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasta: 4 szklanki mąki pszennej, 50 gram miękkiego masła, 1 szklanka ciepłej wody, 1 całe żółtko, 1 całe jajko, 1 łyżeczka soli

    Farsz: 30 dag twarogu tłustego, 4 ugotowane ziemniaki, 1 średnia cebula, 50 gram masła, sól, pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Cebule kroimy w kostkę i podsmażmy na lekko złoty kolor , w misce drewnianą łyżką rozdrabianiami ser. Letnią cebulę wrzucamy do sera i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 50 gram masła i tłuczmy je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki mieszkamy ze sobą, i próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Całość odkładamy do lodówki.
  • 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które wychodzi dość elastyczne i miękkie, podczas wałkowania nie trzeba go podsypywać dodatkową mąką, ponieważ gładko odkleja się od blatu. Na sam koniec formujemy pierogi, które gotujemy i podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy