pierogi ruskie

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszna klasyka

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    około 1 kg mąki pszennej
    około 0,6 litra gorącej wody
    1 żółtko
    1,5-2 łyzki oleju
    sól
    farsz:
    1 kg ziemniaków
    40 dag twarogu półtłustego
    2 duże cebule
    sól, pieprz

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.

    Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.

    Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy