ciasto:
około 1 kg mąki pszennej
około 0,6 litra gorącej wody
1 żółtko
1,5-2 łyzki oleju
sól
farsz:
1 kg ziemniaków
40 dag twarogu półtłustego
2 duże cebule
sól, pieprz
Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy, mielimy wraz z twarogiem, dodajemy podsmażoną na złoto cebulkę, sól i pieprz, mieszamy dokładnie.
Ze mąki, gorącej wody, soli, żółtka zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części, jedną wałkujemy, 2 pozostałe przykrywamy ściereczką. Z wywałkowanego kawałka wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, zalepiamy dokładnie, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Podajemy np. z podsmażonym boczkiem lub tak jak u mnie, z duszoną cebulką.
Komentarze