PIEROGI RUSKIE Z MIĘTĄ

4.5 (181 ocen)

Są pyszne i wyraziste w smaku. Moja rodzinka je uwielbia.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki pszennej
    1 całe jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 litra przegotowanej letniej wody

    FARSZ:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1/2 kg sera białego
    2 łyżki suszonej mięty ogrodowej
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    kilka kropelek przyprawy magi

    DODATKOWO:
    1/4 kostki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    - mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, przegotowaną wodę i wyrabiamy na jednolitą masę.
    - ciasto pozostawiamy na 10 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło
    - stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy cienko ciasto
    - szklanką robimy krążki

  • 2. FARSZ:
    - do garnka wkładamy ugotowane przestudzone ziemniaki, ser, dodajemy usmażoną na masełku drobno pokrojoną cebulkę, miętę przetartą przez sitko o najdrobniejszych oczkach, przyprawy.
    - wszystko razem za pomocą tłuczka do ziemniaków ugniatamy na jednolitą masę,
  • 3. Do wyciętych krążków nakładamy farsz i zalepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżeczką oleju aby się nie sklejały ok 5 minut. Po ugotowaniu polewamy pierożki roztopionym masłem.
    SMACZNEGO.

Porady

Pierogi są również bardzo smaczne podsmażone na patelni. Zamiast masełka do polania pierogów możemy użyć skwarek, będą równie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować