Pierogi ruskie z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
- mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, jajko, przegotowaną wodę i wyrabiamy na jednolitą masę.
- ciasto pozostawiamy na 10 minut przykryte ściereczką aby odpoczęło
- stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy cienko ciasto
- szklanką robimy krążki
2.FARSZ:
- do garnka wkładamy ugotowane przestudzone ziemniaki, ser, dodajemy usmażoną na masełku drobno pokrojoną cebulkę, miętę przetartą przez sitko o najdrobniejszych oczkach, przyprawy.
- wszystko razem za pomocą tłuczka do ziemniaków ugniatamy na jednolitą masę,
3.Do wyciętych krążków nakładamy farsz i zalepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżeczką oleju aby się nie sklejały ok 5 minut. Po ugotowaniu polewamy pierożki roztopionym masłem.
SMACZNEGO.
Porady
Pierogi są również bardzo smaczne podsmażone na patelni.
Zamiast masełka do polania pierogów możemy użyć skwarek, będą równie pyszne.
Komentarze