Pierogi ruskie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać i razem z dynią ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć. Dodać do farszu, wymieszać doprawić do smaku.Ciasto na pierogi wyrabiać porcjami: 250g mąki wymieszać z łyżeczką soli i 100 ml ciepłej wody, następnie dosypać jeszcze 100g mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na kilka minut, następnie rozwałkowywać podsypując mąką.Z ciasta wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką, składać i zlepiać brzegi. Można odcisnąć wzór widelcem. Zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić pierogi i ugotować.
Jeśli planujemy pierogi zamrozić wtedy po wrzuceniu do wrzątku, trzeba odczeka minutę, następnie pierogi przełożyć do garnka z zimną wodą, aby tam ostygły. Trzeba pamiętać, aby ciasto na pierogi miało odpowiednią grubość, inaczej za bardzo nam rozmięknie. Ostudzone pierogi przekładamy do dużego naczynia skrapiamy olejem, układamy w plastikowych pojemnikach i zamrażamy.
Komentarze