Pierogi ruskie z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Część z Was będzie zaskoczona tym pomysłem.Farsz zachwycił swoim smakiem i pięknym kolorem. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Farsz

    - 3 duże ziemniaki

    - 1/2 dyni Hokkaido lub zwykła ( tak około 1/2 kilograma)

    - 2 cebule

    - 250 g twarogu

    - sól i pieprz

    - szczypta gałki muszkatołowej

    Ciasto:

    - mąka pszenna

    - ciepła mąka

    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki obrać i razem z dynią ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, następnie wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć. Dodać do farszu, wymieszać doprawić do smaku.Ciasto na pierogi wyrabiać porcjami: 250g mąki wymieszać z łyżeczką soli i 100 ml ciepłej wody, następnie dosypać jeszcze 100g mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na kilka minut, następnie rozwałkowywać podsypując mąką.Z ciasta wycinać szklanką krążki, nakładać farsz łyżeczką, składać i zlepiać brzegi. Można odcisnąć wzór widelcem. Zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucić pierogi i ugotować.

    Jeśli planujemy pierogi zamrozić wtedy po wrzuceniu do wrzątku, trzeba odczeka minutę, następnie pierogi przełożyć do garnka z zimną wodą, aby tam ostygły. Trzeba pamiętać, aby ciasto na pierogi miało odpowiednią grubość, inaczej za bardzo nam rozmięknie. Ostudzone pierogi przekładamy do dużego naczynia skrapiamy olejem, układamy w plastikowych pojemnikach i zamrażamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować