Pierogi ruskie z pieczarkami

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 80 pierogów:

    Ciasto:
    4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu
    1 płaska łyżka soli
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    1/3 szklanki oleju

    Farsz:
    4 duże ziemniaki
    400g sera białego
    10 pieczarek
    2 duże cebule
    2 łyżki maggi
    1 płaska łyżka ziarenek smaku
    1 łyżeczka pieprzu
    100g margaryny

    Omasta:
    5 pieczarek dużych
    1 cebula
    50g margaryny
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser i ziemniaki mielimy 1. Farsz:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej.
    Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • smażymy pieczarki 2. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki.
  • mieszamy składniki 3. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.
  • zagniatamy ciasto 4. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto.
  • Pierożki 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Obtaczamy w mące, raz jeszcze zlepiamy boki i odkładamy na tacę. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, mieszamy od czasu do czasu delikatnie, by się nie posklejały i od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotujemy ok 2 minuty.
  • omasta do pierożków 6. Ugotowane pierogi mieszamy z usmażonymi pieczarkami z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki Ser biały Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować