PIEROGI ruskie i z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najwspanialsze pierogi na świecie przygotowuje Moja Babcia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. przepis na farsz do ruskich na ok. 22-25 sztuki
    5 dużych ziemniaków
    2 cebule
    125g twarogu
    trochę masła
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

    2. przepis na farsz do pierogów z soczewicą, na około 18-22 sztuki:
    1 duży ziemniak
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 cebula
    trochę masła
    sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

    3. ciasto do pierogów:
    mąka
    1 jajko
    sól/ pieprz
    odrobina oleju
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie i z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ad. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Mielimy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy twaróg i usmażoną na maśle cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i piperzem ziołowym.


    ad. 2. Soczewicę gotujemy do miękkości (1 szklanka soczewiczy + 1,5 szklanki wody + szczypta soli= około 25-30minut), studzimy. Ziemniaka obieramy, gotujemy, mieliy i studzimy. Gdy soczewica i ziemniak będa zimne łączymy je, dodając cebulę usmażoną na maśle i przyprawy: sól/ pieprz/ pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy ze sobą.


    ad. 3. niestety nie jestem w stanie podać proporcji, bo zawsze robię "na oko", ale następnym razem postaram się zmierzyć ;]
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować