Najwspanialsze pierogi na świecie przygotowuje Moja Babcia
1 godz. 30 min
Składniki:
1. przepis na farsz do ruskich na ok. 22-25 sztuki
5 dużych ziemniaków
2 cebule
125g twarogu
trochę masła
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
2. przepis na farsz do pierogów z soczewicą, na około 18-22 sztuki:
1 duży ziemniak
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
trochę masła
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
Pierogi ruskie i z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ad. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Mielimy i studzimy. Do zimnych ziemniaków dodajemy twaróg i usmażoną na maśle cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i piperzem ziołowym.
ad. 2. Soczewicę gotujemy do miękkości (1 szklanka soczewiczy + 1,5 szklanki wody + szczypta soli= około 25-30minut), studzimy. Ziemniaka obieramy, gotujemy, mieliy i studzimy. Gdy soczewica i ziemniak będa zimne łączymy je, dodając cebulę usmażoną na maśle i przyprawy: sól/ pieprz/ pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy ze sobą.
ad. 3. niestety nie jestem w stanie podać proporcji, bo zawsze robię "na oko", ale następnym razem postaram się zmierzyć ;]
Komentarze