PIEROGI RUSKIE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu.Prosto z wody albo odsmażane.Podawane ze skwarkami, smażoną cebulką albo śmietaną.We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 35-40 szt )

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 2 szkl
    * ( gorąca woda – 3/4 szkl
    * sól – 0,5 łyżeczki
    * olej – 1 łyżka

    FARSZ:

    * ziemniaki ( już obrane ) – 250 g
    * twaróg ( półtłusty albo tłusty ) – 250 g
    * cebula – 1 szt
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi Ser

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ).

    Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut.

    FARSZ:

    Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, przeciekamy przez praskę i studzimy.

    Dodajemy rozgnieciony twaróg oraz drobno pokrojoną i podsmażoną na masełku cebulę.

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wyrabiamy na gładką masę.

    CAŁOŚĆ:

    Ciasto ( najlepiej podzielić na pół ) cienko wałkujemy, wykrawamy kołka i na każde układamy po łyżeczce farszu.

    Dokładnie sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

    Smacznego!

Porady

Ps. świetnym dodatkiem do farszu jest świeży majeranek!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka Sery Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować