To są zupełnie przypadkowe pierogi, ale przyznaję, że smakowały nieziemsko.
40 min
Składniki:
na farsz:
ok 250 g dyni po obraniu i oczyszczeniu
2 ząbki czosnku
1 szalotka
szczypta płatków chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyzka masła + 1 łyżka oliwy
1/2 szklanka wody
na ciasto:
300 g mąki pszennej razowej + do podsypywania
1 szklanka gorącej wody
sól
Pierogi razowe z dynią z masłem tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę i czosnek drobno pokrić i delikatnie zeszklić na maśle z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę dynię, dodać sól, cukier i chili. Mieszać żeby się nie przypaliło dodać wodę i dusić ok 7-10 minut aż dynia zmięknie.
Masło rozetrzeć z listkami tymianku.
Ciasto wyrabiamy z mąki, szczypty soli i gorącej wody. Ciasto razowe nie jest tak elastyczne jak z pszennej więc należy je cienko rozwałkować, następnie wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i dowolnie zlepiać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie ok 7 minut. Paodawać z przygotowanym masłem.
Komentarze