Pierogi razowe z dynią z masłem tymiankowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

To są zupełnie przypadkowe pierogi, ale przyznaję, że smakowały nieziemsko.

  • 40 min

Składniki:


  • na farsz:
    ok 250 g dyni po obraniu i oczyszczeniu
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    szczypta płatków chili
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyzka masła + 1 łyżka oliwy
    1/2 szklanka wody
    na ciasto:
    300 g mąki pszennej razowej + do podsypywania
    1 szklanka gorącej wody
    sól

Pierogi razowe z dynią z masłem tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę i czosnek drobno pokrić i delikatnie zeszklić na maśle z oliwą, dodać pokrojoną w kostkę dynię, dodać sól, cukier i chili. Mieszać żeby się nie przypaliło dodać wodę i dusić ok 7-10 minut aż dynia zmięknie.
    Masło rozetrzeć z listkami tymianku.
    Ciasto wyrabiamy z mąki, szczypty soli i gorącej wody. Ciasto razowe nie jest tak elastyczne jak z pszennej więc należy je cienko rozwałkować, następnie wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i dowolnie zlepiać pierogi.
    Gotować w osolonej wodzie ok 7 minut. Paodawać z przygotowanym masłem.

Komentarze

Podobne przepisy