Pierogi szpinakowe z łososiem

4.49 (148 ocen)

  • 40 min

Propozycja dla tych, którzy lubią przełamywać monotonię w kuchni. Ciasto na pierogi nie musi być zwykłe i tradycyjne, farsz to nie musi być twaróg z ziemniakami czy mięso mielone. Zaszalej, nie bój się eksperymentować!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    gorąca woda
    dwie garści szpinaku (zblendować)

    Farsz:
    niewielki płat świeżego łososia (około 30 dag)
    serek śmietankowy (typu almette)
    ser pleśniowy Lazur
    2 -3 garści świeżego szpinaku
    cebula czerwona
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi szpinakowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy i delikatnie rumienimy na oliwie.
  • 2. Łososia myjemy, pozbawiamy skóry i kroimy w małą kosteczkę.
  • 3. Szpinak dokładnie płukamy i siekamy.
  • 4. Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z serkiem śmietankowym i plesniowym (również pokrojony w niewielką kostke).
  • 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajcie, że ser pleśniowy sam w sobie jest juz delikatnie ostry.
  • 6. Z reszty podanych produktów zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie kleić się do naszych dłoni i blatu.
  • 7. Wycinamy z ciasta krążki, nakładamy około łyżeczki farszu i porządnie zlepiamy, uważając żeby farsz nie dostał się w brzegi. Formujemy falbanki
  • 8. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy na przykład z podsmażoną czerwoną cebulką lub masłem czosnkowym/bazyliowym.

Porady

Jeżeli wałkujemy tylko część ciasta, resztę należy przykryć miską, aby się nie zeschło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować