Pierogi trochę inaczej – ciasto bez odpadu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zawsze miałam problemy z ciastem na pierogi. Zostawały resztki, które wciąż i na nowo trzeba było zarabiać i wałkować. Pierogi były nierówne – jedne większe, jedne mniejsze. Teraz wszystko jest ok.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka, jajko, sól, wrzątek

Pierogi trochę inaczej – ciasto bez odpadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi trochę inaczej – ciasto bez odpadu 1. Do 4 szklanek mąki dodać jajko, 3/4szkl. wrzątku, szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując mąką jeżeli jest za kleiste ( ma być kula, która jest ciepła ale konsystencja odchodzi od ręki i się nie klei).
    Z ciasta odciąć kawałek, zrobić wałek i pociąć jak na kopytka ( resztę ciasta schować pod miskę) Każdy kawałek maczać w mące i rozklepywać dłońmi ( na raz wychodzą dwa – pracuje prawa i lewa ręka). Wszystkie placuszki rozwałkować. Na placuszek, nakładać porcje farszu i zlepiać. Wrzucać do posolonego wrzątku, gdy wypłyną dosłownie chwilę tylko podgotować i wyciągać. Gotowe ;-)
  • pierogi trochę inaczej część 2 2. pierogi trochę inaczej część 2
  • pierogi trochę inaczej część 3 3. pierogi trochę inaczej część 3
  • pierogi trochę inaczej część 4 4. pierogi trochę inaczej część 4
  • pierogi trochę inaczej część 5 5. pierogi trochę inaczej część 5
  • pierogi trochę inaczej część 6 6. pierogi trochę inaczej część 6
  • pierogi trochę inaczej część 7 7. pierogi trochę inaczej część 7

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy