Zawsze miałam problemy z ciastem na pierogi. Zostawały resztki, które wciąż i na nowo trzeba było zarabiać i wałkować. Pierogi były nierówne – jedne większe, jedne mniejsze. Teraz wszystko jest ok.
Pierogi trochę inaczej – ciasto bez odpadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 4 szklanek mąki dodać jajko, 3/4szkl. wrzątku, szczyptę soli. Wyrobić ciasto podsypując mąką jeżeli jest za kleiste ( ma być kula, która jest ciepła ale konsystencja odchodzi od ręki i się nie klei).
Z ciasta odciąć kawałek, zrobić wałek i pociąć jak na kopytka ( resztę ciasta schować pod miskę) Każdy kawałek maczać w mące i rozklepywać dłońmi ( na raz wychodzą dwa – pracuje prawa i lewa ręka). Wszystkie placuszki rozwałkować. Na placuszek, nakładać porcje farszu i zlepiać. Wrzucać do posolonego wrzątku, gdy wypłyną dosłownie chwilę tylko podgotować i wyciągać. Gotowe ;-)
Komentarze