Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

Pierogi to jedno z uwielbianych przez moją rodzinę dań. Robię je często, dlatego staram się za każdym razem robić ich jakąś inną wersję. Ta okazała się bardzo smaczna a do tego pełna wartości odżywczych i witamin, głównie dzięki szpinakowi i cieciorce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 70 sztuk:
    CIASTO:
    3 ½ szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 1/3 szklanki chłodnej wody

    FARSZ:
    100 g cieciorki
    250 g liści szpinaku (może być mrożony)
    250 g twarogu
    duża cebula
    300 g ziemniaków
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z cieciorką, szpinakiem, twarogiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Cieciorkę moczymy przez noc dzień wcześniej, następnie gotujemy do miękkości około 1 godziny, osączamy.
  • 2. Ziemniaki gotujemy, osączamy, dodajemy do nich cieciorkę, rozbijamy tłuczkiem.
  • 3. Następnie dodajemy twaróg i raz jeszcze wszystko ubijamy.
  • 4. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy do farszu, mieszamy.
  • 5. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 6. Przekładamy do ziemniaków.
  • 7. Farsz przyprawiamy i mieszamy.
  • 8. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
  • 9. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 10. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować