Pierogi z botwinką

0 (0 ocen)

To moje pierwsze pierogi z botwinką. Co mogę napisać? Żałuję, że tak późno zdecydowałam się na ich przygotowanie, bo smakują pysznie. Ricotta i botwinka to niezwykle smaczny duet!!!

Składniki:

  • Farsz:
    • Pęczek botwinki,
    • 200 gram sera ricotta,
    • 2 łyżki posiekanego koperku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Oliwa,
    • 3/4 łyżki octu
    Ciasto:
    - Ok 2 szklanki mąki,
    - 1 żółtko,
    - Ok ¾ szklanki ciepłej wody,
    - 1,5 łyżki oleju,
    - Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi

Pierogi z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone składniki 1. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.
  • smażenie 2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość ogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy ocet. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • łączenie składników farszu 3. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz koperek. Całość mieszamy doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.
  • nakładanie farszu 4. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
    Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy barwinkowy farsz.
  • zlepianie 5. Zlepiamy pierogi.
    Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerze, polewamy przytopioną słoniną i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować