Pierogi z botwinką i białym serem

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pierogi nie muszą być nudne. Polecam wersję kolorową - z botwinką. Połączenie smaków naprawdę trafione.

  • 40 min

Składniki:

  • około 1,5 szkl. mąki
    1/3 szklanki ciepłej wody
    1 jajko
    1,5 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    pęczek botwinki lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi
    1 cebula - najlepiej też młoda
    150 g białego sera
    łyżka oleju rzepakowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi

Pierogi z botwinką i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto musi być sprężyste 1. Z mąki, wody, jajka, oleju soli zagnieć sprężyste ciasto.
  • cebulka ma byćdrobno posiekana 2. Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
  • duś do miękkości, ale nie rozgotuj 3. Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę - zeszklić. Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut.
    Ostudzić.
  • 4. Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć.
  • 5. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi.
    Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia.

Porady

Pierogi polać masełkiem lub oliwą wymieszaną z czosnkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować