Pierogi z botwinką i fetą

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Sezon na botwinkę w pełni, oprócz chłodników warto zrobić z niej farsz do pierogów. Pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • około 2 szklanek mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    łyżka masła

    pęczek botwinki
    pęczek szczypioru
    1/2 opakowania sera feta
    pieprz
    szczypta soli i cukru

    do okrasy:
    cebula
    boczek
    2 łodygi posiekanej botwinki
    olej

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi

Pierogi z botwinką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • posiekana botwinka 1. Mąkę zagniatam z masłem, mlekiem i solą na elastyczne ciasto. Zostawiam na chwilę by odpoczęło. Botwinkę dokładnie myję i drobno kroję . W garnku gotuję odrobinę wody (tyle by przykryła botwinkę), dodaję szczyptę soli i cukru . Wrzucam botwinkę . Gotuję 2 minuty , odcedzam i odciskam z nadmiaru wody.


  • farsz do pierogów 2. Fetę rozkruszam widelcem, i mieszam z ostudzoną botwinką. Dodaję także posiekany pęczek szczypioru. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
  • na każde kółko nakładam łyżeczkę farszu 3. Ciasto pierogowe cienko rozwałkowuję, wycinam koła i nakładam po łyżeczce farszu.
  • pierogi przed gotowaniem 4. Pierogi dokładnie zlepiam i wkładam na osolony wrzątek. Gotuję około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Wyjmuję pierogi za pomoca łyżki cedzakowej i przelewam zimną wodą. Podaję z okrasą.

Porady

Do pierogów można podać okrasę z cebuli i boczku, lub przy krojeniu botwinki można odłożyć łyżkę posiekanych łodyg. Zeszklić cebulę dodać odłożoną wcześniej botwinę i polać pierożki. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować