Pierogi z botwinką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatam z masłem, mlekiem i solą na elastyczne ciasto. Zostawiam na chwilę by odpoczęło. Botwinkę dokładnie myję i drobno kroję . W garnku gotuję odrobinę wody (tyle by przykryła botwinkę), dodaję szczyptę soli i cukru . Wrzucam botwinkę . Gotuję 2 minuty , odcedzam i odciskam z nadmiaru wody.
2.Fetę rozkruszam widelcem, i mieszam z ostudzoną botwinką. Dodaję także posiekany pęczek szczypioru. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
3.Ciasto pierogowe cienko rozwałkowuję, wycinam koła i nakładam po łyżeczce farszu.
4. Pierogi dokładnie zlepiam i wkładam na osolony wrzątek. Gotuję około 2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Wyjmuję pierogi za pomoca łyżki cedzakowej i przelewam zimną wodą. Podaję z okrasą.
Porady
Do pierogów można podać okrasę z cebuli i boczku, lub przy krojeniu botwinki można odłożyć łyżkę posiekanych łodyg. Zeszklić cebulę dodać odłożoną wcześniej botwinę i polać pierożki. Smacznego.
Komentarze