Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym

4.5 (144 ocen)

  • 50 min

Botwinka i feta tworzą naprawdę zgrany duet. Żeby było jeszcze smaczniej całość podałam z pysznym sosem koperkowym, danie wyszło bardzo smaczne, świeże, dzięki obecności koperku, lekkie, po prostu palce lizać.

  • 50 min

Składniki:

  • 250g mąki,
    1 łyżka oliwy,
    letnia woda,
    ser feta 130g,
    1/2 pęczka botwinki,
    1 mała cebula,
    1 ząbek czosnku,
    2 łyżki posiekanego koperku,
    pieprz,
    gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki,
    SOS:
    1/2 pęczka koperku.
    250 ml bulionu wołowego,
    śmietana 18% 3 łyżki,
    mąka 2 łyżeczki,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi Sosy Sos koperkowy

Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym 1. Botwinkę drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, na wolnym ogniu, do miękkości. Botwinkę odcedzamy i studzimy.
  • Pierogi z botwinką i fetą w sosie koperkowym 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miski wkładamy botwinkę i koperek, dodajemy pokruszony ser feta i podsmażoną cebulę. Farsz doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem.
  • Pierogi 3. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Zagotowujemy bulion.
  • Pierogi z botwinką i fetą w sosie 4. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do bulionu szybko mieszając, dodajemy posiekany koperek; sos chwilkę gotujemy aż do zgęstnienia. Po wlaniu śmietany całość należy dobrze rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pierogi podajemy na sosie koperkowym posypane świeżym koperkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować