PIEROGI Z BORÓWKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Każdy choc raz powinien je przygotowac w sezonie. Sa przepyszne,kazdy to powie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    350 g maki pszennej
    1 szklanka goracej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    odrobina oleju

    farsz:

    200 g borowek amerykanskich
    3 lyzki cukru

    ponadto:

    garstka borowek
    100 g kwasnej śmietany
    2 lyzki cukru
    maka do podsypania stolnicy

Pierogi z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki wymieszać z cukrem.
  • 2. Na stolnice przesiać make, zrobić wgłębienie,wbić jajko,dodać szczyptę soli,olej,i powoli zagniatać,dodając wode. Ciasto musi być elastyczne.Kulkę trzymać w misce przykrytej talerzem,zeby ciasto nie obeschło. Brać po kawalku ciasta,rozwałkować podsypując mąką ,wycinać krążki.Na każdy nakładac po porcji borówek i lepić pierogi.
  • 3. Gotować w lekko osolonym wrzatku 4 minuty od zawrzenia.Podawać ze śmietaną zmiksowana z borówkami i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy