Pierogi z borowkami amerykanskimi

4.51 (166 ocen)

  • 50 min

Bardzo lubie pierogi z owocami.Ciasto parzone jest delikatniejsze w smaku i doskonale pasuje do owocowego nadzienia.

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg borowki amerykanskiej,
    2 szklanki maki,
    1 zoltko,
    lyzka oleju slonecznikowego,
    szczypta soli,
    wrzatek,
    2 łyzki cukru pudru,
    1 łyzka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z borowkami amerykanskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z borowkami 1. Borowki obtaczamy z cukrze pudrze i mace ziemniaczanej.
    Na stolnice wysypac make, zrobic dolek, wlac do niego wrzatek, zagarniajac make z brzegow.Gdy zostanie niewielki wianuszek suchej mąki, odstawic wrzatek, a do troche ostygnietego ciasta dodac zoltko i olej.Wyrobic miekkie, pulchne ciasto, przykryc je miska na 10 minut.
    Walkowac ciasto i wycinac szklanka kolka.Nalozyc borowki i sklejac. Pierogi wrzucac na osolony wrzatek.Gdy pierogi wyplyna wyjmujemy je, podajemy z cukrem pudrem.

Porady

Do tego ciasta robie nadzienie z roznych owocow.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować