Pierogi z borówkami polane słodką śmietaną

4.49 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Sa słodziutkie i pyszne ,że aż rozpływają sie w ustach.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO PIEROGOWE::
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - olej: 1 łyżka
    NADZIENIE::
    - świeże borówki:: 0.5 kilograma
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    DODATKI::
    - śmietana 12-18%: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy 16g: 1 opakowanie
    - borówki do dekoracji: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z borówkami polane słodką śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z maki,ciepłej wody i oleju zagnieść ciasto elastyczne.
    Odstawić na 30 minut wtedy lepiej się wałkuje.
  • 2. Owoce płuczę,dodaje cukier i obsypuję mąką wtedy nie puszcza soku.
  • 3. Ciasto wałkuje cienko i wycinam szklanka krążki.
    Na wyciete krążki nakładam nadzenie z borówek i dokładnie zlepiam brzegi.
  • 4. Wrzucam pierogi partiami do osolonego wrzątku i gotuję 4 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch.
  • 5. Wyjmuję ,układam na talerzach i polewam śmietaną wymieszaną z cukrem dekorując borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować