Pierogi z brokułem i serem gorgonzola

0 (0 ocen)

Nowy pomysł na pierogi .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli



    1 brokuł

    200 g sera gorgonzola

    1 cebula

    1 łyżeczka vegety śródziemnomorskiej

    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    2 łyżki masła

Pierogi z brokułem i serem gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł ugotować na parze , ostudzić .

    Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na roztopionym maśle .

    Brokuł i gorgonzolę rozgnieść w misce widelcem .

    Dodać cebulę , doprawić vegetą śródziemnomorską i suszonym czosnkiem .

    Całość wymieszać .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy