Pierogi z dyniowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z dynią na rozgrzanym oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią.
2.Ciasto: z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. 1 szkl. ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane pestkami.
Komentarze