Pierogi z dyniowym farszem

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zazwyczaj gotuję coś na szybko. Tym pierogom poświęciłam jednak więcej czasu.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    jajko

    Farsz:
    ok. 1 kg dyni
    20 dag sera feta
    3 ząbki czosnku
    mały kawałek imbiru
    po szczypcie soli, pieprzu, cukru i curry

    Oraz:
    kwaśna śmietana
    pestki dyni
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dyniowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z dynią na rozgrzanym oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią.
  • 2. Ciasto: z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. 1 szkl. ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy.
    Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane pestkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować