Dynię umyć, okroić na części, usunąć pestki. Wraz ze skórką ułożyć na blaszce, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową.
Upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić.
Z upieczonej dyni zeskrobać łyżką miąższ.
Porządnie odcisnąć w ściereczce sok.
Tak upieczoną dynię można wykorzystać do sporządzania farszów na słodko lub słono.
Do pierogów, kopytek, naleśników itp..
Ja wykorzystałam do pierogów.Zrobić ciasto na pierogi.
FARSZ:
30 dag dyni pieczonej w piekarniku
30 dag twarogu
1 cebula
Sól, pieprz
Olej
Pierogi z dynią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmielić, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju.
Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Farszem nadziewać pierogi.
Ugotować.
Podawać polane skraweczkami z cebulką.
Komentarze