Pierogi z dynią

0 (0 ocen)

Pyszne pierogi z pomarańczowym od dyni farszem z nutą imbiru. Polane masełkiem stanowią wspaniałe, wegetariańskie danie.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    FARSZ:
    400g dyni Muscat
    150g twarogu półtłustego
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    1 cebula
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz czarny
    masło do polania

Pierogi z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, wlać olej i dobrze ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć przykrywając ściereczką lub zawinąć w folię spożywczą, żeby nie wysychało. Dynię pokroić na drobne kawałki (szybciej się ugotuje) i ugotować na parze. Potłuc tłuczkiem do ziemniaków robiąc puree. Dodać zmielony twaróg, pokrojoną, przysmażoną cebulę i starty świeży imbir. Przyprawić gałką, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i powycinać krążki. Nakładać farsz, który jest dość klejący i zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać gorące, polane masełkiem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy