Pierogi z dynią i orzechami laskowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam dynię: za smak, za cudowny kolor i za to, że możną ją wykorzystać zarówno w potrawach słodkich, jak i w wytrawnych. Tym razem z dyni zrobiłam farsz do pierogów z dodatkiem mascarpone i orzechów laskowych. Dobre ciasto pierogowe, dynia i orzechy laskowe to murowany sukces kulinarny!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    500 g mąki pszennej
    około 250 ml wody
    50 g miękkiego masła
    1 całe jajko
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Farsz dyniowy:
    500 g dyni startej na drobnej tarce
    200 g serka mascarpone
    4 garści drobno posiekanych orzechów laskowych + garść posiekanych orzechów do posypania
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem, a następnie stopniowo dodajemy jako, żółtka, sól i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 20 minut. Startą dynię mieszamy z serkiem mascarpone i orzechami laskowymi. Tak powstały farsz doprawiamy cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego krążki, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy gorące, posypane posiekanymi orzechami laskowymi. Pierogi wyśmienicie smakują również przysmażone na maśle na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować