Pierogi z dynią i soczewicą

4.5 (151 ocen)

Podpieczone chrupiące i złociste pierogi z farszem z dyni i soczewicy. Polane zrumienioną cebulką.

Składniki:



  • Ciasto na pierogi
    0,5 kg mąki pszennej
    1 żółtko
    1 płaska łyżka masła
    230 ml ciepłej wody
    0,5 płaskiej łyżeczki soli
    Farsz
    400 g dyni
    1/4 szkl soczewicy czerwonej
    0,5 cebuli
    1 ząbek czosnku
    Do smaku
    kurkuma
    imbir
    ognista mieszanka przypraw w młynku
    sól morska prowansalska
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: soczewicę przepłukać, zalać wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować