Pierogi z dynią, orzechami i żółtym serem

4.49 (146 ocen)

Znakomite połączenie dyni z orzechami.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto na pierogi:
    • 400 g mąki pszennej+ trochę do podsypania,
    • Ok. ¾ szklanki ciepłej wody,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżka oleju,
    • Sól,
    Farsz:
    • Ok. 400 g dyni,
    • Ok. 30-40 g orzechów włoskich,
    • 1 średnia cebula,
    • 1-2 łyżki masła,
    • 2-3 łyżki startego żółtego sera,
    • Sól, pieprz, ostra papryka, imbir, kardamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dynią, orzechami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Z mąki , jajka , żółtka, oleju , wody i soli zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne, przykrywamy ściereczka i odstawiamy aby się trochę uleżało.
    W tym czasie przygotowujemy farsz.
    Orzechy siekamy. Dynię obieramy , wyciągamy pestki i ścieramy na tarce o dużych. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy, dodajemy startą dynię i chwilę razem smażymy. Studzimy. Posiekane orzechy i starty żółty ser dodajemy do dyni z cebulą i mieszamy. Przygotowany farsz doprawiamy do smaku według uznania.
    Ciasto rozwałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi. Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Ja najczęściej podaję jeszcze podsmażone na maśle.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować