Pierogi z farszem z pieczonej dyni

4.5 (175 ocen)

Jesienne pierożki z pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:
    Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    1 łyżka oleju
    1 jajko
    1/2 szkl. ciepłej wody
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    1 mała dynia
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta chili
    szczypta imbiru
    1 łyżka startego twardego sera + do posypania
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir i ser - mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, olej i zagniatamy. W miarę zagniatania dodajemy wodę. Wyrabiamy co najmniej przez 5 minut, Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Farsz układamy na środku i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Podajemy posypane startym twardym serem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować