Pierogi z farszem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pieczona dynia z oliwą i tymiankiem wspaniale smakuje jako farsz do pierogów :)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Farsz
    dynia
    oliwa z oliwek
    tymianek
    sól
    pieprz
    3 łyżki bułki tartej
    1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne
    1/4 łyzeczki imbiru mielonego
    1/4 łyzeczki kurkumy

    Ciasto
    350 g mąki pszennej
    1 jajko
    130 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynia pieczona:
    Dynię kroimy w wąskie półksiężyce, wykrawamy miąższ z pestkami, układamy na blaszkę do pieczenia, polewamy obficie oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie smarujemy każdy kawałek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 30-40 minut, aż kawałki będą bardzo miękkie. Wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia. Następnie kawałki oddzielamy od skóry i rozgniatamy widelcem na papkę. Z tej papki bedziemy potrzebowac 10 kopiastych łyżek do farszu.
  • 2. Farsz:
    10 łyżek przetartej dyni łączymy z bułką tartą, cayenne, kurkumą i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem.
  • 3. Ciasto:
    Mąkę, jako i wodę łączymy ugniatając na gładkie elastyczne ciasto. Wody wlewamy stopniowo. Ciasto przykrywamy miską aby nie wyschło.
  • 4. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą osobno wałkujemy cieniutko, wykrawamy krążki , nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy.
  • 5. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować