W moim domu pierogi z kapustą i grzybami jada się nie tylko w święta. Ale z racji, że święta tuż.. tuż postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pierogi jakie przygotowuję dla swojej rodziny.
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na farsz:
◦1 kg kapusty kiszonej z marchewką
◦60 g suszonych grzybów
◦2 cebule
◦1 łyżka oliwy
◦4 ziela angielskie
◦2 liście laurowe
◦opcjonalnie 1 marchew
◦2 łyżki majeranku
◦1 łyżka cząbru
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Składniki na ciasto:
◦500 g mąki tortowej
◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
◦1 łyżka oleju
◦mąka do podsypywanie ciasta
Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle by przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.
Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).
3.Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
4.Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!
Komentarze