Pierogi z kapustą i grzybami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis dala mi moja babcia na święta bożego narodzenia,Ten przepis jest dla mnie szczególnie ważny ponieważ przypomina mi wspólne święta wigilijne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto na pierogi:
    3/4 szklanki mąki z górką
    1 kubek wrzątku
    1 łyżeczka soli
    farsz
    40g grzybów ususzonych
    300/350 g kapusty
    0.5 cebuli
    1,5 szklanki gorącej wody
    przyprawy jak pieprz, sól
    około 2 łyżeczki oliwy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania farszu. Grzyby gotuję w niewielkiej ilości wody .Następnie kroję drobno lub mielę z kapustą i cebulą. Dodaję szczyptę soli i pieprzu, następnie dolewam 1,5 szklanki wrzątku lub wywaru po gotowaniu grzybów. Zostawiam pod przykryciem na średnio-małym ogniu, aż woda odparuje.W tym czasie zabieram się za ciasto. Do miski wrzucam mąkę, wlewam gorącą ale nie gotującą wodę, dodaje sól i mieszam. Wyrabiam, a następnie dzielę na mniejsze części i wałkuje cienko.Wycinam okręgi z pomocą szklanki.W tym czasie woda z farszu wyparowała i mogę nałożyć na każde wycięte kółko z ciasta około 2 łyżeczek nadzienia zlepiam brzegi i robię falbanki widelcem lub palcami.Wrzucam partiami do osolonej wrzącej wody, gotuję aż zawrze ponownie i pierogi wypłyną na wierzch. Wtedy czekam parę sekund i wyciągam je do miski lub na talerz by ostygły.

Porady

Takie pierogi można jeść przysmażone na masełku lub oliwie aż do chwili kiedy się zezłocą . Nie nakładam za dużo farszu na ciasto ponieważ podczas gotowania pierogi się rozlepią a nadzienie wypłynie.Do takich pierogów można podać sałatkę kapuścianą lub usmażonego karpia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować