Pierogi z kapustą i peczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione pierogi mojej rodzinki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 dkg mąka kukurydziana,
    20 dkg mąka pszenna,
    2 szczypty papryka czerwona w proszku,
    Sól,
    1 szklanka gorąca woda,
    1 łyżka oliwa z oliwek,
    Nadzienie
    30 dkg kapusta kiszona,
    30 dkg pieczarki świeże,
    ziele angielskie
    liście laurowe
    1 sztuka cebula,
    pieprz czarny mielony
    Sól,
    papryka chili,
    1 łyżka tarta bułka,

Pierogi z kapustą i peczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać do miski mąkę kukurydzianą, pszenną, paprykę, sól , wszystkie składniki wymieszać, zrobić
    na środku wgłębienie, wlać gorącą wodę. Zasypać delikatnie mąką, odstawić do przestygnięcia.
    Wyrobić ciasto, zawinąć w folie włożyć do lodówki na godzinę.
    Kapustę ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
    Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać pieczarki, podsmażać do miękkości.Kapustę dokładnie
    odcedzić, drobno pokroić, dodać do pieczarek doprawić solą, pieprzem, chili,tartą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na placek grubości 5 milimetrów. Wykrawać przyrządem do pierogów
    kółka, na każde nakładać łyżkę farszu, dokładnie skleić.
    Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy