HMM pierogi w naszym domy znikają z prędkością światła danie tanie i pyszne które kochają wszyscy
Składniki:
SKŁADNIKI NA FARSZ ;
500 g kapusty kiszonej
3 cebule
500 g pieczarek
Oliwa do przesmażenia
Pieprz
SKŁADNIKI NA CIASTO;
70 ml mleka
200 ml wody
30 g masła
400 g mąki
Sól
SKŁADNIKI DODATKOWE
Woda
sól do gotowania oliwa do wody ( by pierogi się nie sklejały)
150 g boczku lekko wędzonego
1 mała cebulka
Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE FARSZY
Kapustę kiszoną płuczemy w wodzie by straciła swój kwaśny posmak ale jeśli nie ma takiej potrzeby omijamy tą czynność . Kapustę gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę ( dość drobno) pieczarki myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę . Kapustę po ugotowaniu odcedzamy i siekamy na drobniejsze części odcedzając ją w rękach z nadmiaru wody . studzimy. W większym rondlu na dobrze rozgrzanej oliwie przesmażamy pieczarki do momentu aż wyparuje z nich cała woda , dodajmy posiekaną drobno cebulkę i smażymy dodajemy odcedzoną kapustę i wszystkie składniki razem przesmażamy , doprawiamy do smaku wg uznania . studzimy
WYKONANIE CIASTA .
mleko podgrzewamy z wodą i w nim rozpuszczamy masło . Mąkę przenną łączymy z podgrzanymi składnikami dodajemy sól tylko około szczypty i dokładnie wyrabiamy ciasto kiedy już jest dobrze wyrobione lepimy kulę i odstawiamy na kilka minut by odpoczęło. Następne podsypujemy mąką i rozwałkowujemy za pomocą szklanki wykrawamy obręcze, na środek wyciętego kółka nakładamy farsz i sklejamy boki do siebie robiąc ozdobną falbankę . w Duzy garnku zagotowujemy wodę z solę i odrobina oliwy i gotujemy pierogi pamiętając , że wkładamy je pojedynczo i mieszamy za pomoca drewnianej łopat . Gotujemy Az do wypłynięcia .
Boczek kroimy w drobna kostkę i przesmażamy na suchej patelni by wytopił się jego tłuszczyk właściwy dodajemy jedna małą cebulke i smażymy tak powstałą okrasą polewamy ugotowane pierogi i podajemy gorące Smacznego
Komentarze