Pierogi z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na wiejskie pierożki, czyli pierogi z kaszą gryczaną boczkiem i twarogiem! Większość z Was zna ten klasyczny smak. Nie byłabym sobą gdybyś nie dorzuciła do tych pierożków czegoś od siebie.. padła na boczuś, a dokładniej na chrupiące skwarki. To był strzał w dziesiątkę!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦100 g (woreczek) kaszy gryczanej
    ◦250 g surowego wędzonego boczku
    ◦250 g tłustego twarogu
    ◦2 cebule
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżeczka cząbru

    Składniki na ciasto:
    ◦500 g mąki tortowej
    ◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
    ◦1 łyżka oleju
    ◦mąka do podsypywanie ciasta

    Dodatkowo:
    ◦2-3 cebule
    ◦2 łyżki masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, boczkiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy żeby ostygła.

    Surowy boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie. Wytapiamy tłuszcz aż powstaną rumiane skwarki. Skwarki przekładamy do miseczki, a na tłuszczu powstałym z wytopienia boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

    Skwarki oraz pokruszony twaróg dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Pamiętajcie, że boczek jest dość słony i dopiero na koniec należy doprawić farsz bo można go przesolić!

    Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

    Przygotowanie ciasta:
    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

    Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

    Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Pierogi można podawać od razu z podsmażoną cebulką lub kwaśną śmietaną jednak ja polecam podsmażone… Mniamm… pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować