Pierogi z kasza gryczaną i boczkiem wędzonym

4.48 (152 ocen)

  • 60 min

Polecam pyszne pierożki. Przepis otrzymałam od znajomej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    40 dkg mąki
    2 łyżki roztopionego masła, sól
    woda
    Farsz:
    30 dkg wędzonego boczku
    20 dkg kaszy gryczanej
    2 cebule
    4 ugotowane jajka na twardo
    2 jajka surowe
    2 łyżki masła
    sól.pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kasza gryczaną i boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1sb7jg1 1. 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, wlać masło, posolić, wyrobić ciasto, dodając taką ilość wody aby ciasto było gładkie i elastyczne.
  • image-03pub1e 2. 2. Kaszę gryczaną ugotować.
  • image-0884oru 3. 3. Boczek drobno pokroić
  • image-222ea7l 4. 4. Cebulę drobno posiekać .
  • image-086cdek 5. 5. Na patelni rozpuścić masło i przysmażyć boczek a następnie dodać cebulę, dodać łyżkę wody, chwilę dusić.
  • image-0deluc4 6. 6. Jajka ugotować, posiekać.
  • image-0taqr9j 7. 7. Ugotowaną kaszę połączyć z posikanymi jajkami, dodać usmażony boczek z cebulą, wbić jajka , doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • image-14jhto9 8. 8. Na stolnicy rozwałkować ciasto podsypując mąką, szklanką wycinać krążki, nadziewać farszem, skleić.
  • image-0p202q0 9. 9. Do garnka wlać wodę, osolić i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pierogi i gotować do wypłynięcia.

Porady

Podawać roztopionym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować