Nadmiar fety i kaszy zainspirował mnie na eksperyment z takim właśnie farszem wyszły obłędne pierogi które też nadają się dla osób niejedzących mięsa polecam
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO ;
0,5 kg mąki
1,5 szklanki mocno ciepłej wody
Sól
2 łyżki oliwy
SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 woreczek kaszy gryczanej
3 cebule
1 opakowanie fety
Pierogi z kaszą gryczaną i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Z mąki , wody soli i oleju zagniatamy ciasto i odstawiamy by odpoczęło , W między czasie gotuję kaszę około 20 minut , obieram cebulę i przesmażamy na nie wielkiej ilości oliwy na złoty kolor. Fetę wyjmujemy przekładamy do miski wystudzoną kaszę do fety i dodajemy cebulę dokładnie wszystko mieszamy na jednolitą masę , wkładamy do lodówki .
2.W tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki kółka w środek wkładamy po łyżeczce farszu i dobrze sklejamy brzegi .
3.W dużym garnku zagotowujemy wodę lekko osolona z dodatkiem oliwy pierogi wkładamy delikatnie na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką. Gotowe smacznego
Komentarze