Pierogi z kaszą gryczaną i serem z sosem grzybowym

4.5 (201 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W jednej z moich starych książek znalazłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem... hmm jakkolwiek to brzmi smakuje wybornie!Ciasto jest mięciutkie, nie gumowe, delikatne takie idealne...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    - mąka pszenna typ 500: 3 szklanki
    - wrzątek: 1 szklanka
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ DO PIEROGóW:
    - kasza gryczana: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - biały ser: 150 gramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    SOS GRZYBOWY:
    - suszone grzyby: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - śmietanka 30%: 100 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie i liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sos grzybowy

Pierogi z kaszą gryczaną i serem z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i szklankę 250 ml wrzątku. Wszystko szybko mieszamy drewnianą łyżką i jak lekko przestygnie wyrzucamy na stolnicę. Ciasto dobrze wyrabiamy i smarujemy kulkę lekko oliwą,by ciasto podczas wałkowania nam nie przywierało do blatu.

    Ciasto wałkujemy na grubość 3mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy standardowe pierogi.
    Ciasta nie trzeba podsypywać mąką, jeśli podczas wałkowania zacznie się delikatnie lepić do blatu, to wystarczy przesmarować blat odrobiną oleju.

    Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty na małym ogniu, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • 2. Farsz

    Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu i ugotowaną szybko studzimy, najlepiej wysypując ją na duży talerz.

    Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, która ma się zeszklić nie przyrumienić. Zdejmujemy z ognia i do letniej kruszymy biały ser i dodajemy przestudzoną kaszę gryczaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny.
  • 3. Sos grzybowy

    Suszone grzyby kroimy na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła tak długo, aż się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy z dodatkiem 2 szklanek wody na średnim ogniu tak długo, aż grzyby zmiękną.

    Gdy grzyby będą miękkie dodajemy sól, pieprz i tymianek do smaku, wlewamy śmietankę i jeśli sos jest za rzadki to zaciągamy łyżką mąki wymieszanej w 100 ml wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować