W jednej z moich starych książek znalazłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem... hmm jakkolwiek to brzmi smakuje wybornie!Ciasto jest mięciutkie, nie gumowe, delikatne takie idealne...
Pierogi z kaszą gryczaną i serem z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i szklankę 250 ml wrzątku. Wszystko szybko mieszamy drewnianą łyżką i jak lekko przestygnie wyrzucamy na stolnicę. Ciasto dobrze wyrabiamy i smarujemy kulkę lekko oliwą,by ciasto podczas wałkowania nam nie przywierało do blatu.
Ciasto wałkujemy na grubość 3mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy standardowe pierogi.
Ciasta nie trzeba podsypywać mąką, jeśli podczas wałkowania zacznie się delikatnie lepić do blatu, to wystarczy przesmarować blat odrobiną oleju.
Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty na małym ogniu, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
2.Farsz
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu i ugotowaną szybko studzimy, najlepiej wysypując ją na duży talerz.
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, która ma się zeszklić nie przyrumienić. Zdejmujemy z ognia i do letniej kruszymy biały ser i dodajemy przestudzoną kaszę gryczaną. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny.
3.Sos grzybowy
Suszone grzyby kroimy na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła tak długo, aż się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy z dodatkiem 2 szklanek wody na średnim ogniu tak długo, aż grzyby zmiękną.
Gdy grzyby będą miękkie dodajemy sól, pieprz i tymianek do smaku, wlewamy śmietankę i jeśli sos jest za rzadki to zaciągamy łyżką mąki wymieszanej w 100 ml wody.
Komentarze