Pierogi z kiszoną kapustą, kaszą gryczaną i mrożonymi grzybami

4.48 (178 ocen)

  • 60 min

Danie dla dużej rodziny o niewielkim koszcie ale za to bardzo pożywne. Polane drobnymi skwarkami z boczku są pyszne. Zawsze robię ich duże ilości bo można je zamrozić.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki farsz:
    1,2 kg kiszonej kapusty
    1 torebka kaszy gryczanej(15 dag)
    40 dag mrożonych grzybów, różnych
    2 duże cebule
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Boczek wędzony do okrasy
    Ciasto:
    ¾ kg mąki poznańskiej
    1 duże jajko
    1 łyżka stopionego masła
    Woda do zagniecenia ciasta
    Przyprawy: sól. pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kiszoną kapustą, kaszą gryczaną i mrożonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę namoczyć na 4 godziny, odcedzić, ugotować, osączyć, odcisnąć, pokroić. Mrożone grzyby zagotować, osączyć na durszlaku. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, wystudzić. Grzyby z cebulą skręcić na drobnym sitku w maszynce, dodać kapustę, kaszę , sól, pieprz do smaku, wymieszać składniki. Farsz schłodzić. Składnik na ciasto zagnieść. Rozwałkować, wycinać szklaną kółka, ułożyć na środku farsz, zlepić. Wodę zagotować z solą do smaku i 1/3 łyżeczki mąką, wrzucać pierogi partiami, mieszać. Od zagotowania i wypłynięcia gotować 3-4 minuty.

Porady

1.pierożki można zamrozić surowe na niewielkich tackach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować