Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)
1 godz. 20 min
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
FARSZ:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
- 1 biała cebula
- 1 - 2 marchewki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
DODATKI (do gotowania):
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".
2.W międzyczasie przygotowujemy farsz:
Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.
3.Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
4.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.
5.Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce.
* Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.
Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.
Komentarze