Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Propozycja na smaczne i aromatyczne pierożki, przygotowane z ciasta z dodatkiem kurkumy i papryki. Pierożki wypełnia farsz z piersi kurczaka, podgrzybków i warzyw. Danie jest pożywne i niezwykle sycące. Serdecznie polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - około 1,5 szklanki ciepłej wody
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
    - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    FARSZ:
    - 2 piersi z kurczaka
    - 300 g podgrzybków (z zalewy solnej)
    - 1 biała cebula
    - 1 - 2 marchewki
    - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    DODATKI (do gotowania):
    - 1 listek laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z kurczakiem i podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do przesianej mąki dodajemy sól, kurkumę, słodką paprykę i około 1,5 szklanki ciepłej wody, a następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.

    Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 0,5 godziny, aby mogło odpowiednio "popracować".
  • 2 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz:

    Do gotującej się wody dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, około 0,5 łyżeczki soli oraz marchewki i gotujemy je przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy dwie oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Ugotowane marchewki i kurczaka studzimy.

    Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
    Podgrzybki odcedzamy z zalewy, płuczemy i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy, a następnie studzimy zawartość patelni.
  • 3 3. Ostudzone piersi z kurczaka, marchewki, cebulkę i podgrzybki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki lub foremki, nakładamy farsz i zaklejamy.
  • 5 5. Kolejno ulepione pierożki układamy na lnianej ściereczce.

    * Możemy je też przykryć - wtedy pierwsze ulepione pierogi nie będą nam wysychały.

    Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia.

    Podajemy z ulubioną okrasą - smażoną cebulką albo masełkiem i świeżymi ziołami.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować