Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

4.47 (153 ocen)

Znikają szybciej niż się je robi :)

Składniki:

  • ciasto:
    ok. 1/2 kg mąki luksusowej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli
    gorąca woda, tyle ile zabierze mąka

    farsz:
    1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów)
    1/2 kg młodego szpinaku
    1 cebula
    1/2 główki czosnku
    sól, pieprz
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Szpinak pokroić, niezbyt dokładnie. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

    Mięso wymieszać ze szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać.

    Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto i bardzo cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i nakładać na nie farsz. Sklejać brzegi. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 70 pierogów. Pierogi gotować w mocno osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować