Pierogi z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Szpinak pokroić, niezbyt dokładnie. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać szpinak i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smażyć około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso wymieszać ze szpinakiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto i bardzo cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać krążki i nakładać na nie farsz. Sklejać brzegi. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 70 pierogów. Pierogi gotować w mocno osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego :)
Komentarze