Pomysł zaczerpnęłam z wywiadu z panią Beatą Tyszkiewicz, która takie pierogi klei na wigilię, ja od tego czasu też to robię ale 2 razy w roku, teraz kiedy są świeże i pachnące i z mrożonych na święta, zawsze są hitem.Polecam
Składniki:
własne sprawdzone, ulubione ciasto na pierogi
farsz kurkowy :
1/2 kg świeżych kurek - umyć dokładnie i obgotować w osolonej wodzie ok.15 minut
80 g masła
1-2 cebule pokrojone w kostkę
100 ml słodkiej śmietanki 10 %
1 płaska łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
do okraszenia :
mocno zrumieniona cebula lub bułka tarta przysmażona na maśle
Pierogi z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obgotowane kurki odcedzić i po lekkim przestudzeniu przepuścić przez maszynkę do mielenia. Na połowie masła zeszklić pokrojoną cebulę, dodać zmielone kurki i dusić pod przykryciem, dodając porcjami śmietankę i pod koniec resztę masła. Często mieszać aby się nie przypaliło.
Po 30 minutach farsz powinien być dość gęsty, można go zdjąć z kuchenki, połączyć z koperkiem i doprawić do smaku, ostudzić (najlepiej odłożyć na 2 godziny do lodówki).
Gotowe ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie sklejać i odkładać na suchą ściereczkę.
Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.
Komentarze