Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje pierogi, najczęściej w ramach obiadu. Nadzienie jabłkowe to jedno z moich ulubionych . Dodatek cynamonu sprawia, że smakują wyjątkowo!
Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki,
• 1 żółtko,
• Około ¾ szklanki gorącej wody,
• Szczypta soli,
• 1,5 łyżki oleju
Nadzienie:
• Około 5-6 jabłek,
• 1 łyżka cukru,
• Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
• 1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,
Dodatkowo do podania:
• ¼ kostki masła,
• 2 łyżki cukru,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Melisa do dekoracji
Pierogi z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dodajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne .
Tak przygotowane cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdy krążek wykładamy przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie. Sklejamy pierożki.
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem.
2.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażymy około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia
3.Dodatkowo:
Masło topimy. Cukier mieszamy z cynamonem. W ten sposób powstaje domowej roboty ”cynamonowy cukier”.
Komentarze