Pierogi z jagodami i serkiem wiejskim

0 (0 ocen)

Nie przepadam za pierogami z owocowym farszem, jednak własnoręcznie nazbierane jagody zdecydowanie podnoszą walory smakowe tego dania :)

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI:
    500 g mąki
    1 szkl wody
    szczypta soli

    FARSZ:
    500 ml jagód
    1 serek wiejski (200g)
    1/3 szklanki cukru

Pierogi z jagodami i serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy i oczyszczamy z końcówek. Serek wiejski odsączamy. Mieszamy delikatnie razem z cukrem.
  • 2. Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.

Porady

Podajemy ze śmietaną, posypane cukrem kryształem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy