Pierogi z łososiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia zalać wodą i gotować 30 minut , ostudzić , zmiksować za pomocą blendera .
Twaróg rozdrobnić widelcem , wymieszać ze śmietaną .
Koperek i cebulę posiekać .
Cebulę zeszklić na maśle .
Łososia wymieszać z twarogiem , koperkiem i cebulą , doprawić solą i pieprzem .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszac łyżką .
Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze