Pierogi z łososiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Łatwe w wykonaniu i przepyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g mąki
    Szklanka gorącej wody
    Szczypta soli
    Szpinak mrożony ok 250g
    Łosoś wędzony ok 300g
    Ząbek czosnku
    Sól i pieprz do smaku
    Łyżka oliwy
    Łyżka masła

Pierogi z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na pierogi.
    Zaczynamy od zaparzenia mąki, tzn.wsypujemy mąkę do miski i zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż powstaną grudki.zostawiamy do ostudzenia.
    Po wystudzeniu mąki wykladamy ja na stolnice opruszoną mąką. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy elastyczne ciasto.Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką aby nie wyschlo.
  • 2. Przygotowujemy farsz.
    Szpinak rozmroź w garnuszku z odrobiną wody oraz ząbkiem czosnku przecisnietym przez praskę..Dodaj rozdrobnionego łososia.
    Chwile gotuj aż woda odparuje.Dopraw farsz solą i pieprzem.Przestudź.
  • 3. Rozwalkuj cienko ciasto na pierogi i wykrawaj kółka o średnicy ok 7cm.Nakladaj łyżkę farszu i zlepiaj pierogi w dowolny sposób.
    Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z łyżka oliwy ok 2, 3min od wpłynięcia.
    Gotowe podajemy oblane roztopionym masłem.
    Smacznego

Porady

Wyrobione ciasto na pierogi proponuje odstawić na ok pół godziny, wtedy nabiera elastyczności.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy