Pierogi z łososiem i szpinakiem

4.48 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pierogi z łososiem smakują wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    2 łyżki oleju do wody , w której gotujemy pierogi i łyżka soli

    400 g łososia
    450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
    150 g sera feta
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    4 łyżki masła
    szczypta białego pieprzu
    sól do smaku

    kilka łyżek oleju
    cebula
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia oczyścić, umyć, osuszyć.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i położyć łososia. Na wierzchu ryby położyć łyżkę masła. Przykryć i smażyć na małym ogniu
    Gotowego łososia posolić i oprószyć białym pieprzem , przełoźyć na talerz i rozdrobnić widelcem.
  • 2. Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak, przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy szpinak rozpadnie się , dodać czosnek , pokrojony drobno ser feta i rozdrobnionego łososia. Dodać sól do smaki i wszystko delikatnie wymieszać. Farsz wystudzić.
  • 3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na 4 części i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Nakładać po łyżeczce farszu i zalepiać. Wrzucać na gotującą się , osoloną wodę z olejem. Po ok 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
  • 4. Pierogi podawać z zeszkloną na oleju cebulką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować