1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju do wody , w której gotujemy pierogi i łyżka soli
400 g łososia
450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
150 g sera feta
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki masła
szczypta białego pieprzu
sól do smaku
Pierogi z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia oczyścić, umyć, osuszyć.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i położyć łososia. Na wierzchu ryby położyć łyżkę masła. Przykryć i smażyć na małym ogniu
Gotowego łososia posolić i oprószyć białym pieprzem , przełoźyć na talerz i rozdrobnić widelcem.
2.Na tę samą patelnię wyłożyć szpinak, przykryć i podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy szpinak rozpadnie się , dodać czosnek , pokrojony drobno ser feta i rozdrobnionego łososia. Dodać sól do smaki i wszystko delikatnie wymieszać. Farsz wystudzić.
3.Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na 4 części i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Nakładać po łyżeczce farszu i zalepiać. Wrzucać na gotującą się , osoloną wodę z olejem. Po ok 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
4.Pierogi podawać z zeszkloną na oleju cebulką. Smacznego.
Komentarze